Novosti

Domaći turisti sačuvaće vitalnost turističke privrede

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da su destinacije u zemlji pune i da je na Zlatiboru i u Vrnjačkoj Banji popunjenost kapaciteta oko 95 odsto, dok se u Sokobanji ne može naći nijedan slobodan krevet i da je u julu u toj banji ostvaren rekordan broj noćenja, oko 110.000.

Rasim Ljajić

Ljajić je za TV Prvu kazao da je ove godine seoski turizam u zemlji doživeo ekspanziju, kao i mnoge druge destinacije koje nisu bile poznate gradjanima sada su pune gostiju i dodao da će upravo veliki broj domaćih turista mnogo značiti turističkoj privredi.

„To će omogućiti ljudima koji se bave turizmom da „drže glavu iznad vode“ i značiće da se očuva vitalnost naše turističke privrede“, rekao je Ljajić i naglasio da će šteta po osnovu deviznog priliva biti oko milijardu evra.

Istakao je da se ta šteta teško može nadomestiti domaćim turistima, ali da se čini sve kako bi ona bila što manja.

Jedna od ideja da se „spasi“ domaći turizam, podsetio je ministar, bila je podela dodatnih 400.000 vaučera za letovanje u zemlji , nakon što je 160.000 vaučera raspodeljeno tokom februara.

„Ideja od 400.000 vaučera se realizuje, ne na način na koji smo očekivali, korona je uticala na dinamiku korišćenja ovih vaučera, do danas je podeljeno negde do 102.000 vaučera. Svi ovi dogadjaji su uticali da se smanji interesovanje za korišćenje vaučera“, naveo je Ljajić.

Dominatno su se, kaže, ranije za vaučere javljali penzioneri, ali ih je situacija oko epidemiološke situacije demotivisala da se jave za vaučere, te se sada javljaju zaposleni sa primanjima nižim od 70.000 dinara.

Svi koji žele da iskoriste vaučere mogu da se prijave do 20. novembra ove godine, rekao je Ljajić.

Govoreći o trgovinskom sektoru, Ljajić kaže da ne očekuje „vruću jesen“ za trgovinski sektor niti da će taj sektor pretrpeti neke značajnije promene.

„Nema naznaka da bi moglo da dodje do poremećaja u snabedavanju trgovina“, kazao je i dodao da smo tu bili tokom krize dosta bolji od mnogih zemalja, tako da će će lanci snabdevanja ići svojim tokom.

19 Avgust 2020 4495 pregleda