Новости

Програми за дигиталну писменост и безбедност најмлађих

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, најавила је да ће Министарство спровести четврти по реду ИТ караван, школску кампању за паметну и безбедну употребу нових технологија, од 16. априла до 22. маја.

Она је навела да је ове године укључено 25 школа, односно око 2000 ђака, из Ниша, Новог Пазара, Чачка, Зрењанина и Београда, а концепт програма представља такмичење за основце из познавање дигиталних технологија и дигиталне безбедности.

На конференцији за новинаре у Прес центру УНС-а, она је указала на значај подстицања деце и младих да користе дигиталне технологије за учење и креативно изражавање, али и неопходност превенције и едукације за јачање њихове онлајн заштите.

„Истраживања показују да готово сви млади имају налоге на друштвеним мрежама, а да чак половина њих има више од 500 онлајн „пријатеља“. То показује колико је њима важно да буду присутни и популарни на мрежи, и ми желимо да им покажемо да је то могуће и са афирмативним, позитивним и безбедним понашањем на интернету“, објаснила је државна секретарка слоган овогодишњег ИТ каравана „Фаца интернета“.

Она је подсетила и да Министарство трговине, туризма и телекомуникација реализује капитални пројекат „Повезане школе“ у оквиру којег ће бити обезбеђена локална рачунарска мрежа за свих 1700 школских објеката у Србији, која ће омогућити модернизацију процеса наставе, и да је завршетак прве фазе за 500 школа предвиђен до септембра ове године.

Овом приликом представљена је и медијска кампања за безбедност деце на интернету „Твој интернет број – 19833“ која промовише заштиту деце онлајн и Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, а пратиће и ИТ караван 04.

О потреби за подизањем дигиталне писмености и дигиталне безбедности говорили су и Бранкица Себастијановић, глумица и водитељка школске кампање ИТ караван 2018. и 2019. године, Невена Младеновић Благојевић, уредница Школског програма РТС-а, Милан Инић Јасерштајн, интернет инфлуенсер и Ирина Арсeнијевић, музичка уметница и инфлуенсерка, обоје учесници медијске кампање за безбедност деце на интернету, као и ђаци, актери промотивних спотова Уна Цвејић и Матеја Ђорђевић.

Марта Аврамовић, студенткиња софтверског инжењерства на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, која ће бити специјална гошћа на Међународном дану девојака у ИКТ-у, најавила је ту манифестацију која ће бити одржана 25. априла у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

11 Април 2019 3596 прегледа