Новости

Србија ће претрпети штету од милијарду евра због мање страних туриста

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да се процењује да ће Србија услед епидемије изазване корона вирусом ове године претрпети штету од око милијарду евра због недоласка страних туриста.

„Можда штета буде нешто мања због добрих резултата у јануару, фебруару, па и ни март није био тако лош“, казао је Љајић за РТС и додао да ће повећан број домаћих туриста у Србији успети да надомести „нешто“, али не довољно.

Рекао је да је број страних туриста у односу на прошлу годину у јануару порастао за 28 одсто, а у фебруару 18 одсто, али да се због епидемије у наредним месецима бележи пад за више од 90 одсто.

Љајић је истакао да су се због новонастале ситуације појавиле нове дестинације за домаће туристе у Србији, попут Старе планине и Косјерића.

Иако на нивоу земље неће бити могуће надоместити недостатак странаца, неке дестинације попут Сокобање, Врњачке Бање и Златибора ће то успети, и оне, како је Љајић казао, бележе више посета од главног града Београда.

Говорећи о отпреми робе на Косово, Љајић је навео да је након укидања таксе од сто одсто на робу из Србије, од априла на ово тржиште пласирана роба у вредности 86 милиона евра.

„Али, то је опет дупло мање од истог периода 2018. године, када није било такси“, рекао је Љајић и додао да је потребно време да се роба из Србије врати на то тржиште које су земље региона до априла снабдевале.

19 Август 2020 4313 прегледа